Assalamualaikum.
Namaste.
so! bila sebut je India, of course akan terbayang segla bnda yang ada kat mamak tempat korang kan.
actually, x sama mana.
Juadah di india ini sebenarnya bergantung pada kawasan, agama, keturunan dan semestinya kasta.
bagi masyarakat di kawasan utara india, mereka memounyai juadah harian yang lebih kompleks ataupun banyak berbanding msyarakat di kawasan selatan.
roti canai mesti banyak kan. saya sendiri agak terkejut apabila mengethui yang roti canai x dihdangkan di kawasan Belgaum mahupun Karnataka. Roti Canai adalah dikatakan makan bagi golongan atas dan terdapat di kawasan utara kebanyakannya.
bagi kawasan Belgaum, thosai ataupun Puree adalah makanan ruji selain nasi.
Majoriti masyarakat di India merupakan Hindu. jadi, kebnayakan mereka adalah vegetarian.
Justeru, kebanyakan makan yang dipek akan ada sign vegetarian, egg contain product and non veg.

halal ke tak?
insyaAllah, makanan yang dilabel hijau halal. Jadi kalau tgh shopping tu main ambik je.
persoalannya macam mana dengan makan non-veg.?
restoran2 yang available kat sini semua akan tulis samada veg or non veg restaurant.
actually diorang x guna perkataan "restaurant".
perkataan yang biasa digunakan adalah "mess" or "hotel"
so, "Niyaaz Hotel" which like kedai makan yang besar, 2 tingkat, tapi x setanding dengan hotel di Malaysia.
hotel or mess yang besar2 di sini biasanya akan menghidangkan makan 2 jenis iaitu non veg dan veg.
jadi, kami biasa akan serbu kedai tersebut.
Lembu adalah ibarat tuhan/ibu kepada agama hindu.
Macam mana nak makan beef?
untuk hilangkan kempunan kami untuk makan beef, kami harus pergi ke pasar di kawasan Belgaum ini yang terletak jauh skit dari kawsan hostel.
dalam 20 min perjalanan menaiki motsikal.
Harga boleh tahan lah. dan semestinya yang menjual adalah Muslim.
jadi, adalah dalam sebulan sekali makan daging lembu.
dalam pada itu, McD, Subway or KFC semestinya x menyediakan hidangan mengandungi beef.
semua hanyalah ayam bagi non veg. bagi sesetengah CAfe, mereka yang menyediakan spagethi meatball, daging yang dihidangkan adalah mutton, daging kambing. sedap jugak rasanya.
untuk kami bagi yang tinggal di dalam asrama, aka hostel, terdapat satu kantin ataupun dewan makan yang menyediakan makan setiap hari kecuali Ahad malam. menu yang dihidangkan adalah makanan malaysia versi india.
setipa jumaat, kami akan makan nasi lemak yang 80% adalah sama seperti Malaysia.
boleh tahan jugalah. nasi lemak berlaukkan ayam.
mencari makanan bukanlah satu isu yang jadi masalah kepada kami di sini. lagi2 sebagai kaum muslim. Alhamdulillah.
namun, sebahgian besar dari kami memilih untuk masak sendiri di dalam bilik.
kami terpaksa menggunakan induction cooker disebabkan oleh larangan memasak menggunkan dapur api ataupun gas. ini tidak lain tidak bukan untuk mengelakkan sebarang kejadian yang x diingini berlaku.
seminggu sekali saya akan ke pasar ataupun supermarket untuk membeli bahan mentah dan saya juga antara pelajar yg memilih untuk masak sendiri setelah lebih setengah tahun makn hidangan mess di hostel.
so, nak x nak memang kena bawak sesetengah makanan ataupun bahan masakan dari Malaysia.
cthnya, kicap, maggi, cukup rasa maggi, suo bunjut dan lain yang tidak ada di India ni.
especially ikan masin dan ikan bilis. x dilupakan belacan sebab saya org yg suka belacan.
hehe..
so, Alhamdulillah saya tergolong untuk sambung belajar di india. x perlu risau untuk halal haram seperti di sesetengah negara lain.
cumanya, kena fikir, nak masak apa tiap2 hari.
Sekian...,
Comments
Post a Comment